Vergi Usul Kanunu 263. Maddesine Göre Borsa Rayici:
- Menkul Kıymetler Borsasına Ve
- Kambiyo Borsasına,
- Ticaret Borsasına
- Kıymetli Madenler Borsalarına Kayıtlı Olan İktisadi Kıymetlerin Değerlemeden Evvelki Son Muamele Gününde Borsadaki Muamelelerin Ortalama Değerlerini İfade Eder. 02.08.2024 Tarihinden Yürürlüğe Giren Vergi Usul Kanunu 274/A. Maddesine Göre Altın, Gümüş, Platin Ve Paladyum Gibi Kıymetli Madenler Borsa Rayici İle Değerlenir.
02.08.2024 Tarihinden Önce Altın, Gümüş, Platin Ve Paladyum Gibi Kıymetli Madenler Genel Olarak Maliyet Bedeliyle Değerlenmekteydi. 02.08.2024 Tarihinden Yürürlüğe Giren Vergi Usul Kanunu 274/A. Maddesine Göre Altın, Gümüş, Platin Ve Paladyum Gibi Kıymetli Madenler Borsa Rayici İle Değerlenir. Bu Durumda 2024 Hesap Dönemi Dönem Sonu Değerlemesinde Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasasındaki Muamelelerin Ortalama Değerleri Dikkate Alınır.
Vergi Usul Kanunu 274/A. Madde Hükmüne Göre Kıymetli Maden İle Olan Senetli Veya Senetsiz Alacaklar Ve Borçlar Hakkında Da Borsa Rayici Geçerlidir. Kıymetli Maden İle Olan Mevduat Veya Kredi Sözleşmelerine Müstenit Alacaklar Ve Borçlar Değerleme Gününe Kadar Hesaplanacak Faizleriyle Birlikte Dikkate Alınır.
30.12.2023 Tarihli Resmi Gazete’de Yayımlanan 555 Seri Nolu Vergi Usul Kanunu Tebliğine Göre Altının Parasal Olmayan İktisadi Kıymet Olarak Enflasyon Düzeltmesine Tabi Tutulması Gerektiği Anlaşılmaktadır. Ancak 02.08.2024 Tarihinden İtibaren Borsa Rayici İle Değerlenen Tutarların Dikkate Alınmasıyla Altın Gibi Kıymetli Madenlerin Değerleme Günü Gerçek Değerini İfade Ettiği Anlaşılmaktadır.