FİNANSMAN GİDER KISITLAMASI
176 Nolu Vergi Usul Kanunu Sirkülerine Göre Finansman Gider Kısıtlamasında:
Yukarıda ayrıntılı açıklamalar ışığında enflasyon düzeltmesine tabi tutulmuş / tutulmamış 30.09.2024 tarihli bilançoda Kısa Vadeli/ Uzun Vadeli Yabancı Kaynakları Öz Kaynaklarını aşan Kurumlar Vergisi mükelleflerinin, AŞAN kısımla sınırlı olmak üzere, yabancı kaynaklara ilişkin faiz, komisyon, vade farkı, kâr payı, kur farkı ve benzeri adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurları toplamının %10'luk kısmı, kurum kazancının tespitinde KKEG olarak dikkate alınır.
* Aşan Kısım: Yabancı Kaynak – Öz Kaynak
* Aşan Kısma İsabet Eden Finansman Gideri: Finansman Gideri x (Aşan Kısım / Yabancı Kaynaklar Toplamı)
* Finansman Gider Kısıtlaması Kapsamında KKEG: Aşan Kısma İsabet Eden Finansman Gideri * % 10
Vergi Usul Kanununun 262. maddesine göre İktisadi Kıymetin Finansmanında Kullanılan Kredilere Ait Faiz Giderleri Ve Bunlara İlişkin Kur Farklarının;
- Emtiada Emtianın Stoklara Girdiği Tarihe Kadar,
- Diğer İktisadi Kıymetlerde İse İktisadi Kıymetin Envantere Alındığı Hesap Döneminin Sonuna Kadar Olan Kısmı İle Söz Konusu Kredilere İlişkin Giderlerin Maliyet Bedeline Ekleneceği Hükme Bağlanmıştır.
- Faiz Giderleri İle Kur Farklarının Diğer Kısımlarının Da Maliyet Bedeline Dahil Edilmesi Veya Genel Giderler Arasında Gösterilmesi Mükelleflerin Tercihine Bırakılmıştır.
Vergi Usul Kanununun 262. maddesine göre zorunlu olarak yada mükellefin isteğiyle YATIRIMIN maliyetine eklenen giderler finansman gider kısıtlaması kapsamı dışındadırlar. ( Damga Vergisi, Harçlar, Noter, Tapu, Mahkeme, Değer Tespiti, Danışmanlık, Komisyon Ve İlan Giderleri, BSMV)
Emtianın Maliyetine Eklenen Finansman Giderlerinin %10’unun Finansman Gider Kısıtlamasına Tabi Tutularak KKEG Şeklinde Değerlendirilmesi Gerekmektedir. Alınan Sipariş Avansları Hesabına İlişkin Kambiyo Zararı Finansman Gider Kısıtlamasında Dikkate Alınacaktır.
Teminat Mektubu Komisyonları, Tahvil İhracı İle İlgili Olarak Yapılan Baskı Ve Benzeri Giderler İle İpotek Masrafları Gibi Herhangi Bir Yabancı Kaynak Kullanımına Bağlı Olmaksızın Yapılan Giderlerin Finansman Gider Kısıtlamasına Konu Edilmesi Söz Konusu Değildir.
Aynı Şekilde Bir Finansman Gideri Olmayıp Finansman Geliri Azalması Niteliğinde Olan Erken Ödeme Iskontoları Veya Peşin Ödeme Iskontoları Da Finansman Gider Kısıtlaması Kapsamı Dışındadır.
Satış Bedelinin Belirli Bir VADE Sonunda Ödenmesine İlişkin Olarak, Mükelleflerin Vergi Usul Kanununa Göre Düzenlenen Bilançolarında İzlenen “320 Satıcılar Hesabı” Vb. Hesaplar İçin Finansman Gideri Hesaplanmaması Halinde VADE FARKINA ilişkin Bu İşlemler İçin Ayrıca Ayrıştırma Yapılarak Satış Bedelinin Belirli Bir Kısmı Gider Kısıtlamasına Tabi Tutulmayacaktır.
“320 Satıcılar Hesabı” Vb. Hesaplarda Yer Alan Tutarların Vergi Usul Kanununun 280. Maddesi Kapsamında Değerlemesinden Kaynaklanabilecek KUR FARKI Giderleri İse Gider Kısıtlaması Kapsamında Değerlendirilecektir.
Kısa Ve Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar İçerisindeki:
Finansman Gider Kısıtlaması Uygulamasında Yabancı Kaynaklar Toplamının Hesabında Dikkate Alınması Gerekmektedir. Ayrıldığı Dönemde Bilançonun Kısa / Uzun Vadeli Yabancı Kaynak Kapsamında Bilançonun Pasifinde Yer Alacak Ve Finansman Gider Kısıtlamasında Yabancı Kaynaklar Toplamının Hesabında Dikkate Alınmasına Neden Olan Kıdem Tazminatı Karşılığı gibi karşılıkların ayrılmasına gerek olmadığı kanaatine hasıl olunmuştur.