MAHKEME KARARINA İSTİNADEN ÖDENEN TEMERRÜT FAİZİ MENKUL SERMAYE İRADI SAYILIR MI VE TEMERRÜT FAİZİNİN GERİ İADESİ HALİNDE MENKUL SERMAYE İRADI BEYANI GEREKİR Mİ?

MAHKEME KARARINA İSTİNADEN ÖDENEN TEMERRÜT FAİZİ MENKUL SERMAYE İRADI SAYILIR MI VE TEMERRÜT FAİZİNİN GERİ İADESİ HALİNDE MENKUL SERMAYE İRADI BEYANI GEREKİR Mİ?

ISTANBUL 15. VERGI MAHKEMESI ESAS NO : 2024/1304 / KARAR NO : 2024/2094 - 23/12/2024

ÖZET :
1) Temerrüt Faizi Menkul Sermaye İradı Olarak Nitelendirilemez.
2) Alınan Paranın İade Edilmesi Halinde Ve Buna İlişkin De Ödeme Dekontlarının Sunulması Sonucu Elde Etmiş Bir Menkul Sermaye İradından Bahsedilemez.

AÇIKLAMALAR:

Off-Shore Hesabına İlişkin Bankaya BDDK Tarafından El Konulması Sonrasında Mahkeme Kararı Uyarınca Ödenen Faiz Tutarının "Menkul Sermaye İradı" Olarak Kayıt Ve Beyan Dışı Bırakıldığından Bahisle Gelir Vergisi Re'sen Tarh Edilmiştir.

3095 Sayılı Kanuni Faiz Ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun'un 2. Maddesinde, Bir Miktar Paranın Ödenmesinde Temerrüde Düşen Borçlunun, Sözleşme İle Aksi Kararlaştırılmadıkça, Geçmiş Günler İçin Temerrüt Faizi Ödemeye Mecbur Olduğu, 4/A Maddesinde İse, Sözleşmede Daha Yüksek Akdi Veya Gecikme Faizi Kararlaştırılmadığı Hallerde, Yabancı Para Borcunun Faizinde Devlet Bankalarının O Yabancı Para İle Açılmış Bir Yıl Vadeli Mevduat Hesabına Ödediği En Yüksek Faiz Oranının Uygulanacağı Hükme Bağlanmıştır. (3095/1. Maddesinde Düzenlenen Kanuni Faiz Oranı 01.06.2024 Tarihinde Günü İtibariyle %9'dan %24'e Çıkartılmıştır)

Davalı İdarece Menkul Sermaye İradı Niteliğinde Olduğu Sonucuna Ulaşılan Faiz Tutarı;

  • Davacının, Bankaya Yatırdığı Paraya, Adı Geçen Bankaya 1999 Yılında El Konulması Ve Fona Devredilmesi Nedeniyle Erişememesi, Paranın Zamanında İade Edil(E)Memesi Ve/Veya Zamanında Öden(E)Memesi Nedeniyle Uğradığı Zarar Karşılığı 3095 Sayılı Kanun Uyarınca Anılan Mahkemece Ödenmesine Hükmedilen Temerrüt Faizi Niteliğinde Olduğu Ve Bu Nedenle İşbu Davacıya Ödenen Tutarın Gelir Vergisi Kanunu'nun 75. Maddesi Uyarınca Menkul Sermaye İradı Olarak Nitelendirilmesine Hukuken Olanak Bulunmadığı,
  • Ayrıca Davacı Tarafından Dava Dilekçesi Ekinde Sunulan Kararların İncelenmesinden, Söz Konusu Mahkeme Kararının Yargıtay Nezdinde Bozulması Sonrasında, Alınan Paranın İade Edildiği Ve Buna İlişkin De Ödeme Dekontlarının Sunulduğu Görülmüş Olup, Bu Haliyle Davacının Elde Etmiş Olduğu Bir Menkul Sermaye İradından Bahsedilemeyeceği Sonucuna Ulaşıldığından, Dava Konusu Cezalı Tarhiyatta Hukuka Uygunluk Bulunmamaktadır.

 


WhatsApp
Hemen Ara