SGK Kapsamında Üst Düzey Yöneticiler ve Yetkili Mahkemeler

SGK Prim Alacakları Yetkili Mahkeme: 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 88. Maddesine Göre SGK Prim Ve Diğer Alacaklarının Tahsilinde, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun Uygulamasından Doğacak Uyuşmazlıkların Çözümlenmesinde Kurumun Alacaklı Biriminin Bulunduğu Yer İş Mahkemesi Yetkilidir. Yetkili İş Mahkemesine Başvurulması Alacakların Takip Ve Tahsilini Durdurmaz.

İdari Para Cezası Yetkili Mahkeme: 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 102. Maddesine Göre İdarî Para Cezaları İlgiliye Tebliğ İle Tahakkuk Eder. Tebliğ Tarihinden İtibaren 15 Gün İçinde Kuruma Ya Da Kurumun İlgili Hesaplarına Yatırılır Veya Aynı Süre İçinde Kuruma İtiraz Edilebilir. İtiraz Takibi Durdurur. Kurumca İtirazı Reddedilenler, Kararın Kendilerine Tebliğ Tarihinden İtibaren 15 Gün İçinde Yetkili Sulh Ceza  Mahkemesine Başvurabilirler. Bu Süre İçinde Başvurunun Yapılmamış Olması Halinde, İdarî Para Cezası Kesinleşir. ( % 5’lik Teşvik Uygulaması İçin Dikkat Edilmesi Gerekir.) Mahkemeye Başvurulması İdarî Para Cezasının Takip Ve Tahsilini Durdurmaz. 

Üst Düzey Yöneticilerin Prim Borcu Sorumluluğu: 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 88. Maddesine Göre Kurumun Sigorta Primleri Ve Diğer Alacakları Haklı Bir Sebep Olmaksızın Bu Kanunda Belirtilen Sürelerde Ödenmez İse, Tüzel Kişiliği Haiz Diğer İşverenlerin Üst Düzeydeki Yönetici Veya Yetkilileri, Görevleri İle İlgili Olarak Kuruma Karşı İşverenleri İle Birlikte Müştereken Ve Müteselsilen Sorumludur. Yargıtay 21. Hukuk Dairesinin 2018/1794 Esas Sayılı Dosya Kapsamında Verdiği 06.02.2019 Tarihli Karara Göre:

> 5510 Sayılı Kanunun 88/20. Maddesinde; Açıkça, Haklı Sebepler Olmaksızın Deyimine De Ver Verilmiştir.

> Yönetim Kurulu Üyeleri Tarafından Primlerin Ödenememesi Haklı Bir Neden Sonucu İse, Prim Borcundan Ötürü Şahsen Sorumlu Tutulamazlar.

> Diğer Bir Anlatımla Şirketin Prim Borcundan Müteselsilen Sorumlu Olan Yönetim Kurulu Üyeleri, Borcun Haklı Nedenle Ödenemediği Savunmasında Bulunabilirler Ve Haklı Nedenin Varlığı Halinde, Prim Borcundan Dolayı Kuruma Karşı İşverenle Birlikte Müteselsilen Sorumlu Tutulamazlar.


WhatsApp
Hemen Ara