- SAVUNMA ALINMASI GEREĞİ: Vergi Müfettişleri, Cezai Sorumluluk, Disiplin Sorumluluğu Veya Mali Sorumluluk Gerektiren Hususlarda, Meslek Mensubunun Yazılı Savunmasını İster. Savunma İsteme Yazısının Tebliğ Tarihinden İtibaren 30 Gün İçinde Savunma Yapılmaması Durumunda İlgili Meslek Mensubu Savunma Hakkından Vazgeçmiş Sayılır.
- BEYANNAME – DEFTER KAYDI – BELGE UYUMUNUN DİKKATE ALINMASI: Vergi Müfettişleri, Yaptıkları Vergi İncelemeleri Sırasında, İlgili Mevzuat Hükümlerine Göre Vergi Beyannamesini İmzalayan SMMM / Tasdik Raporunu Düzenleyen YMM’lerin, İmzaladıkları Beyannamelerde Veya Düzenledikleri Tasdik Raporlarında Yer Alan Bilgilerin 3568 Sayılı Kanun'un 12. Maddesinde Yer Alan Tasdikten Kaynaklanan Sorumluluk Hükümleri İle 213 Sayılı Vergi Usul Kanununun Mükerrer 227. Maddesi De Dikkate Alınarak, Defter Kayıtlarına Ve Bu Kayıtların Dayanağını Teşkil Eden Belgelere Uygun Olmaması Durumunda, İncelemede Tespit Edilen Hususlar İle Meslek Mensubunun Davranışı Arasındaki İlliyet Bağını Delilleri İle Birlikte Açık Bir Şekilde Belirler. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Tarafından Tutulan Defter Kayıtları Ve Verilen Beyannameler İle Bunların Dayanağını Oluşturan Belgeler Arasındaki Uyumsuzluğun Tek Başına Vergi Kaybına Neden Olmadığı Durumlarda Mali Sorumluluk Söz Konusu Olmaz.
- GÖRÜŞ ÖNERİ RAPORU – SOMUT DELİL: Vergi Müfettişlerince Düzenlenecek Görüş Ve Öneri Raporlarında, Meslek Mensuplarının Sorumluluk Doğuran İcrai Ya Da İhmali Fiilinin Ne Olduğu, Bu Fiilin Mevzuatın Hangi Hükmünü İhlal Ettiği Ve Fiilin İcrası Neticesinde Ortaya Çıkan Sonucun Ne Olduğu Açıkça Belirtilir. Ayrıca, Düzenlenen Sorumluluk Raporlarında, Tespit Edilen Fiil İle Bu Fiil Neticesinde Ortaya Çıkan Vergi Ziyaı Arasında Kurulan İlliyet Bağına, İlgili Meslek Mensubunun Bilgisine De Başvurmak Suretiyle, SOMUT DELİLLERLE Birlikte Açık Bir Biçimde Yer Verilmesi Gerekmektedir. Somut Vakalar Delilleri İle Birlikte Ortaya Konulmadan, GENEL İBARELER KULLANILMAK SURETİYLE Rapor Tanzim Edilmez.