- 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğe Göre
- Türkiye’de Yerleşik Kişilerin Kendi Aralarında Akdedecekleri; Mal Satış Sözleşmelerinde Sözleşme Bedelini Ve Bu Sözleşmelerden Kaynaklanan Diğer Ödeme Yükümlülüklerini Döviz Cinsinden Veya Dövize Endeksli Olarak Kararlaştırmaları Mümkündür.
- Ancak Söz Konusu Sözleşmelere İlişkin Ödeme Yükümlülüklerinin TL Cinsinden Yerine Getirilmesi Ve Kabul Edilmesi Zorunludur.
- Yabancılara Yapılan Satışlar Açısından Ödemeler Döviz Cinsinden Yapılabilir.
!!! Bu Durumda Mal Satışına İlişkin Fiyat Etiketlerinin TL, Döviz Olması Konusunda 32 Sayılı Kararnamede Bir Hüküm Bulunmadığı Sonucuna Varılmıştır.
- Vergi Usul Kanununda Mal Satışına İlişkin Fiyat Etiketlerinin TL, Döviz Olması Konusunda Bir Hüküm Bulunmamaktadır.
- KDV Kanunu 57. Maddeye Göre Perakende Satışı Yapılan Mallara Ait Etiketlerde, Katma Değer Vergisinin Satış Fiyatına Dahil Olup Olmadığı Açıkça Belirtilir. Vergi Satış Fiyatından Hariç İse Bunun Miktarı Ayrıca Gösterilir.
- 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun “Fiyat Etiketi” Başlıklı 54. Maddesine Göre:
- Perakende Satışa Arz Edilen Malların Veya Ambalajlarının Yahut Kaplarının Üzerine Kolaylıkla Görülebilir Ve Okunabilir Şekilde Tüketicinin Ödeyeceği Tüm Vergiler Dâhil Satış Fiyatı Ve Birim Fiyatını Gösteren, Üretim Yeri Ve Ayırıcı Özelliklerini İçeren Etiket Konulması;
- Etiket Konulması Mümkün Olmayan Hâllerde Aynı Bilgileri Kapsayan Listelerin Görülebilecek Şekilde Uygun Yerlere Asılması Zorunludur. ( KANUNDA YABANCI PARA İLE İLGİLİ HÜKÜM BULUNMAMAKTADIR.)
- 6502 Sayılı Kanuna Dayanılarak Hazırlanan Fiyat Etiketi Yönetmeliğine Göre İse Etiket Ve Listelerde Satış Fiyatlarının; ‘Türk Lirası’, ‘TL’ Veya ‘‘₺’ ’ Simgesi Şeklinde Yazılması Zorunludur.
- Perakende İşletmelerde Satışa Arz Edilen Malların Fiyat Etiketi Ve Fiyat Listelerine İlişkin Olarak Tüketicilerin Tam Ve Doğru Bilgilendirilmesi İçin Belirlenen Yasal Yükümlülüklere Uyulmaması Durumunda Her Bir Aykırılık İçin 2.172 TL İdari Para Cezası Uygulanacaktır.